Hardloopschoenen zijn een essentieel onderdeel van elke van de uitrusting voor elke hardloper. Hardlopen op sneakers of andere schoenen met een sportief uiterlijk, maar die niet voor sport bedoeld zijn, is namelijk sterk af te raden. Alleen hardloopschoenen bieden genoeg steun en demping om blessures voldoende te kunnen voorkomen. Een goed paar hardloopschoenen kan echter een behoorlijke investering zijn. Het juiste onderhoud van de schoenen kan de levensduur verlengen en voorkomen dat je ze vaak moet vervangen. In dit blog behandelen we hoe je dit het beste kunt doen, dus lees zeker door.

Hardloopschoenen bieden de nodige steun en bescherming om je beste prestaties te leveren met hardlopen. Door ze goed te onderhouden kun je er zo lang mogelijk van genieten.

Tips om je hardloopschoenen te onderhouden

Het onderhouden van je hardloopschoenen is belangrijk om je prestaties te optimaliseren en om de levensduur van de schoenen te verlengen. Hieronder staan enkele tips hoe je dit kunt doen:

  • Schoonmaken: Het is belangrijk om je hardloopschoenen geregeld schoon te maken. Loop je vrijwel dagelijks hard? Doe dit dan wekelijks. Gebruik een mild reinigingsmiddel en een vochtige doek om het bovenwerk van de schoenen schoon te maken en vuil en modder te verwijderen. Reinig de binnenkant met een milde zeepoplossing in lauw water. Laat de schoenen vervolgens volledig drogen voordat je ze opbergt. Zet ze hiervoor recht neer en prop een stuk keukenpapier in beide schoenen.
  • Droog bewaren: Bewaar je hardloopschoenen altijd op een droge plek om schimmel- en geurvorming te voorkomen. 
  • Regelmatig inspecteren: Inspecteer regelmatig de zolen, naden en andere belangrijke onderdelen van de schoenen op tekenen van slijtage of beschadiging. Door er op tijd bij te zijn kun je beschadigingen vaak voorkomen waardoor je schoenen langer meegaan.
  • Wissel af: Gebruik je je hardloopschoenen intensief? De Kans is in dat geval groot dat je meer dan één paar hebt. Kies er dan voor om af te wisselen in je schoenkeuze. Dit geeft de schoenen de tijd om te herstellen en voorkomt vervorming en slijtage.
  • Smeren: Tot slot, probeer je hardloopschoenen ook regelmatig te smeren. Gebruik een speciaal schoensmeermiddel dat geschikt is voor het materiaal van je schoenen. Dit voorkomt dat de schoenen uitdrogen en barsten.

Als je deze tips volgt zullen je hardloopschoenen langer meegaan. Daarnaast zullen je schoenen hun comfort langer behouden.

Samenvattend

Het juiste onderhoud van hardloopschoenen is belangrijk om de levensduur te verlengen en om te voorkomen dat vroegtijdige vervanging nodig is. Door deze eenvoudige stappen te volgen kun je er zeker van zijn dat je hardloopschoenen in goede staat blijven en dat je de best mogelijke prestaties kunt leveren tijdens elke hardloopsessie. 

Pin It