We hebben allemaal wel eens iets gekocht via het internet. Het is vaak een gemakkelijke manier om goederen te kopen omdat je niet naar de winkel hoeft te gaan; je aankopen worden direct naar je toegestuurd. Echter, net zoals bij elke andere vorm van betaalde aankopen is er een risico op fraude. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je een frauduleuze webwinkel kunt herkennen. We vertellen hier alles over in deze blog, dus lees zeker door.

Online winkelen is een handige en populaire manier om producten te kopen, maar helaas zijn er ook frauduleuze webwinkels die niet leveren nadat je betaald hebt. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je deze webwinkels kunt herkennen om jezelf te beschermen tegen oplichting. 

Onderzoek de website

Voordat je iets koopt, moet je de website grondig onderzoeken. Kijk of de website professioneel is ontworpen en of er informatie beschikbaar is over het bedrijf en het verzend- en retourbeleid. Wanneer de website er slecht uitziet, of niet beschikt over een verzend- en retourbeleid kan dit duiden op een beginnende ondernemer of mogelijk een frauduleuze webwinkel.

Contactgegevens

Legitieme webwinkels hebben duidelijke contactgegevens, zoals een telefoonnummer en e-mailadres. Als deze informatie niet beschikbaar is, moet je voorzichtig zijn. Dit kan vaak duiden op de afwezigheid van een klantenservice, of inderdaad dat het mogelijk om een frauduleuze webwinkel gaat.

Beoordelingen

Het is altijd raadzaam om bij een online aankoop te kijken naar de beoordelingen van eerdere klanten. Zowel om te kijken of een product voldoet aan alle wensen, alsmede om te kijken hoe de ervaringen zijn met de webwinkel. Kijk daarom naar de beoordelingen van andere klanten om te zien of de webwinkel betrouwbaar is. Legitieme webwinkels hebben meestal positieve beoordelingen en een goede reputatie. Krijgt een webwinkel echter veel negatieve recensies? Pas dan goed op.

Prijzen

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit meestal zo. Pas dus op met koopjes. Als de prijzen van producten dus onrealistisch laag zijn, is het mogelijk dat de webwinkel frauduleus is. Uiteraard kan een webwinkel ook gewoon een zeer scherpe actie hebben, of een foutje gemaakt hebben bij het invoeren van de prijzen. Ga dus niet alleen op de prijs af om te beoordelen of een webwinkel frauduleus is.

Beveiligingscertificaat

Controleer of de website beveiligd is met een SSL-certificaat. Dit certificaat zorgt ervoor dat je gegevens beveiligd zijn tijdens het online winkelen. Hoe je dit kunt herkennen? Kijk hiervoor naar de URL-balk, de balk bovenin beeld waar je het webadres invoert. Als hier een slotje staat en de website begint met https:// is de website beveiligd. Je kunt hier in dat geval met een gerust hart iets afrekenen en je gegevens invullen. Beschikt een website echter niet over een beveiligingscertificaat? Ga hier dan niet winkelen; je persoonsgegevens zijn niet voldoende beveiligd. Vaak kan dit wijzen op een frauduleuze onderneming of een onervaren webwinkelier.

Betaalmethoden

Legitieme webwinkels bieden vaak verschillende betaalmethoden aan, zoals creditcard, PayPal en bankoverschrijving. Als de webwinkel alleen een onbekende of onveilige betaalmethode aanbiedt, moet je voorzichtig zijn.

Door deze tips in acht te nemen, kun je frauduleuze webwinkels herkennen en beschermen tegen oplichting. Als je iets koopt bij een verdachte webwinkel, loop je het risico op verlies van geld en persoonlijke gegevens. Wees daarom altijd voorzichtig en onderzoek de website grondig voordat je iets koopt.

Pin It