Hardlopen is een populaire sport die het hele jaar door beoefend kan worden. Of het nu zomer of winter is; hardlopen is altijd een uitstekende manier om fit te blijven en je gezondheid te verbeteren. Maar hoe zorg je ervoor dat je comfortabel blijft tijdens het hardlopen, ongeacht de weersomstandigheden? In deze blog behandelen we de beste hardloopkleding in elk seizoen.

Hardlopen is een uitstekende manier om fit te blijven, ongeacht het seizoen. Maar als je gedurende het hele jaar hardloopt, moet je ook weten welke kleding je het beste kunt dragen. Hieronder volgen tips voor de beste kleding in elk seizoen.

Zomer

In de zomer is het belangrijk om ademende kleding te dragen die de huid koel houdt. Katoenen stoffen zijn een goede keuze, maar synthetische materialen zoals polyester zijn nog beter omdat ze het zweet beter afvoeren. Kies voor lichte kleuren en blijf weg van donkere kleuren die de warmte aantrekken. Kies voor een korte broek en een hemd of T-shirt om zo koel mogelijk te blijven.

Herfst

In het najaar kunnen de temperaturen sterk fluctueren, dus het is belangrijk om laagjes te dragen. Kies voor waterdichte stoffen voor bescherming tegen regen en wind, zoals een vest of een windjasje. Mocht het toch te warm worden kun je deze uitdoen en omknopen zodat je hier geen last van hebt tijdens het rennen. De combinatie van een lange- of driekwarts trainingsbroek met een sportshirt met lange mouwen is meestal ideaal.

Winter

In de winter is het belangrijk om warm te blijven tijdens het hardlopen. Draag een dunne, ademende laag onder je hardloopkleding, zoals een thermische shirt, en een dikkere waterdichte laag eroverheen voor bescherming tegen de elementen. Houd ook rekening met de weersomstandigheden en pas je kleding aan voor sneeuw, ijzel of kouder weer. Zorg dat je hardloopschoenen voldoende grip hebben om te voorkomen dat je uitglijdt en draag ook hoofdbedekking als het erg koud is; de meeste warmte verlies je namelijk via je hoofd.

Lente

Net als in het najaar kan het weer erg wisselvallig zijn het voorjaar, dus het is belangrijk om voorbereid te zijn. Draag lagen die je gemakkelijk uit kunt trekken mocht de zon ineens tevoorschijn komen, of die je juist weer aan kunt doen als het ineens afkoelt. Kies ook voor ademende stoffen voor comfort tijdens het hardlopen. Net als in het najaar is de combinatie van een lange- of driekwarts trainingsbroek met een sportshirt met lange mouwen meestal goed.

Algemeen advies

In het algemeen is het belangrijk om kleding te kiezen die comfortabel zit en niet afleidt tijdens het hardlopen. Probeer ook stoffen te kiezen die het zweet goed afvoeren en blijf weg van stoffen die te dik of te warm zijn. Door de juiste kleding te kiezen kun je namelijk het hele jaar door comfortabel hardlopen (en dus lekker fit blijven). Met name het dragen van laagjes die je makkelijk uit kunt doen of juist aan kunt trekken tijdens het hardlopen zijn de sleutel tot succesvol hardlopen, het hele jaar door.

Pin It