Met de drukte van alledag is het soms aanlokkelijk om je kleding zo snel mogelijk te wassen. Maar wat als je geen tijd hebt om je kleding te laten drogen? Je kunt je kleding in de droger stoppen, maar vaak is dit geen goed idee omdat de grote hitte van een droger je kleding kan verpesten. Benieuwd wat je wel en niet in de droger doen? We vertellen er alles over in deze blog, dus lees zeker door.

De droger is een handige machine voor het snel drogen van wasgoed. Niet alle wasgoed is echter geschikt om in de droger te worden gedroogd. Met name kleding kan namelijk verkleuren, krimpen of beschadigen als het in de droger wordt gedroogd. Benieuwd wat er dus aan de ouderwetse waslijn opgehangen moet worden en wat wel in de droger kan? We zetten het voor je op een rij.

Wat kan wel in de droger?

Met name wanneer je een moderne droger hebt kan er hier meer kleding mee gedroogd worden dan dat je misschien zou verwachten. Hierbij is de vuistregel dat alles was op 60 graden gewassen kan worden ook in de droger gedroogd kan worden. Daarnaast hebben moderne drogers vaak een programma voor synthetische was en soms zelfs voor kleding van wol of zijde. Kleding van de volgende materialen kan in een (moderne) droger:

  • Katoen (maak gebruik van het katoenprogramma op je droger);
  • Synthetische materialen zoals fleece en polyester (maak gebruik van het synthetisch droogprogramma);
  • Wol: alleen wanneer je hier een speciaal programma voor hebt;
  • Ook kunnen schoenen van canvas, katoen of synthetische materialen in de droger gedroogd worden. 

Wat kan niet in de droger?

Wanneer je toch twijfelt of iets in de droger kan kun je dit in de meeste gevallen beter niet doen. Ook wanneer je een oude droger hebt die niet voorzien is van speciale droogprogramma’s kun je hier beter geen kleding in drogen. Heb je wel een moderne droger? In dat geval mogen de volgende materialen en kledingstukken alsnog niet in de droger:

  • Delicate stoffen zoals zijde en kant kunnen beschadigen als ze in de droger worden gedroogd. Deze moeten daarom worden gehangen om te drogen;
  • Kleding met prints, knopen of opvallende versieringen moet ook worden gehangen om te drogen, omdat deze kunnen vervormen of beschadigen in de droger;
  • Ademende stoffen, zoals linnen, moeten ook worden gehangen om te drogen om hun vermogen om het zweet af te voeren te behouden.

Volg de wasvoorschriften

In het algemeen is het belangrijk om de wasvoorschriften op de etiketten van de kleding te volgen. Als er geen specifieke aanwijzingen zijn voor het drogen, is het altijd het beste om kleding gehangen te laten drogen. Het gebruik van een droger kan namelijk leiden tot beschadiging van de stof en vermindering van de kwaliteit van de kleding. 

Kortom, door je kleding op de juiste manier te drogen kun je ervoor zorgen dat het langer mooi blijft. Er zijn stoffen die in moderne drogers gedroogd kunnen worden, maar bij twijfel is het toch altijd beter om de waslijn te gebruiken.

Pin It