Adidas en Puma zijn twee van de grootste sportmerken ter wereld, en ze hebben een bijzonder verhaal dat begint in de stad Herzogenaurach in Duitsland. Het verhaal van deze twee merken is nauw verbonden met de familie Dassler, en hoe een familievete leidde tot de oprichting van twee van de meest iconische sportmerken van de wereld.

Jaren ‘20

Het verhaal begint in de jaren 1920, wanneer de broers Adi en Rudolf Dassler samen een schoenenfabriek oprichtten in Herzogenaurach. Hun bedrijf, Gebrüder Dassler Schuhfabrik, werd snel een succes en stond bekend om de innovatieve en hoogwaardige sportschoenen. De schoenen werden zeer gewaardeerd door atleten over de hele wereld en de fabriek groeide uit tot een toonaangevend bedrijf in de sportbranche.

Zo droeg de meerderheid van de Duitse sporters op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam schoenen vervaardigd door de gebroeders Dassler. En tijdens de beruchte Olympische Spelen van 1936 in Berlijn droeg de topatleet Jesse Owens ook Dassler-schoenen. Hij won er maar liefst vier gouden medailles mee

Tweede Wereldoorlog

Beide broers Dassler sloten zich na de machtsovername van Adolf Hitler in 1933 aan bij diens NSDAP. Echter, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog kreeg de band tussen Adi en Rudolf steeds meer spanningen. Toen Rudi op een gegeven moment een oproep kreeg voor militaire dienst vermoedde hij dat Adi hier achter zaten om hem weg te werken. Deze spanningen culmineerden in een onoverbrugbare scheiding tussen de twee broers in 1948. Adi richtte Adidas op, terwijl Rudolf Puma oprichtte. Beide bedrijven bleven in Herzogenaurach gevestigd en concurreerden nog steeds op dezelfde markt, waardoor de stad bekend werd als de “stad van de twee wereldmerken”.

Adidas

Adidas richtte zich in eerste instantie op de productie van sportschoenen en kleding en groeide snel uit tot een toonaangevend merk in de sportbranche. Het merk werd bekend om zijn innovatieve technologieën, zoals de gebruikte materiaalsoorten en de unieke slijtvaste zolen. Adidas werd snel het favoriete merk van vele atleten en werd uitgebreid verkocht over de hele wereld.

Puma

Puma, aan de andere kant, richtte zich meer op mode en lifestyle en werd bekend om zijn opvallende en stijlvolle sportschoenen. Puma had een nauwe samenwerking met vele bekende modeontwerpers en bracht unieke en modieuze sportschoenen op de markt. Het merk groeide snel uit tot een toonaangevend merk in de mode- en sportbranche.

Vandaag

Tot op de dag van vandaag zijn Adidas en Puma twee van de grootste en meest iconische sportmerken ter wereld en hun concurrentiestrijd is legendarisch. Hun verhalen zijn een bron van inspiratie voor ondernemers en atleten die streven naar succes. De twee merken hebben de afgelopen decennia veel veranderd en hun geschiedenis laat zien hoe bedrijven kunnen uitgroeien tot wereldwijde merken. Door hun innovatie en marketingstrategieën hebben ze hun merken op de kaart gezet en hebben ze een groot aantal trouwe klanten opgebouwd. Puma en adidas zullen voor altijd verbonden zijn met elkaar en met de wereldwijde sportindustrie.

Pin It